Proiect

Arhiva evreiasca
din Medias

Protejarea arhivei evreiești din Mediaș: un proiect de procesare, catalogare și digitizare

Arhiva Comunității Evreiești din Mediaș este o colecție rară de documente descoperite în 2008. La timpul descoperării lor, documentele erau împrăștiate pe podeaua balconului, în holul și casa scării sinagogii, toate amestecate cu cărți și obiecte personale. Din cauza migrației membriilor, comunitatea evreiască din Mediaș a dispărut, iar arhiva, cărțile și celelalte obiecte au fost depozitate în balconul femeilor din sinagogă, accesul acolo fiind restricționat. În 2008, după o acțiune de curățare, arhiva și restul obiectelor au fost redescoperite. În 2014-2015, datorită unui grant a început primul proiect la Casa de lângă Sinagogă, un proiect de catalogare, procesare și digitizare selectivă a materialelor.

Proiect

Arhiva evreiască
din Mediaș

Materialul din această colecție poate fi de interes pentru cei care cercetează viața, identitatea și cultura evreiască în sudul Transilvaniei înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și viața evreiască sub guvernul comunist român. Colecția este aranjată pe serii și cronologic în cadrul fiecărei serii.

Acest proiect s-a derulat în perioada 2014-2015, a fost administrat prin Fundația Mihai Eminescu și finanțat de o generoasă fundație din afara țării.

Pentru mai multe informații, accesați link-ul: https://jbat.lbi.org/items/show/1796

Galerie foto

Dorești să primești informații despre proiectele noastre?

    Vom procesa datele dv. personale furnizate în conformitate cu politica noastră de confidențialitate.